Jävla Väder-Gudar!

Det är ju så jävla typiskt att det ska blåsa stormvindar så snabbt som vädret i mitt lilla Småland är milt och mysigt. Självklart så ska dom varma vindarna ha ett jävla tyck i sig, så pass mycket tryck att jag kommer ut på isen och när jag ska hem får jag praktiskt taget simma i land för att allt runt om har smält. 

Det här inlägget är i själva verket helt meningslöst men jag måste bara få klaga lite! Jag är helt säker på att det va fler än jag som satt hemma med en djup ångest och titta ut på hur våren sakta värmer vintern närmare sommarn. 

Fortsätter det såhär är det faktiskt öppet vatten på dom flesta håll till nästa vecka och det är juh inte katt-piss=) 

Så jag ska nog sluta deppa, gå till jobbet och se till att det snart är fredag och fiske igen!

Ice, Ice Baby!

Äntligen så ligger isen tjockt. 250mm-Borret har fått sig ett handtag och jag har haft min älskade Daniel Kangas på besök. Tyvärr blev det ingen podcast, vi orkade inte efter allt jävla slit på sjön. Du vet hur det kan va efter en hård arbetsdag. Men vi åter kommer till fisket.

Först och främst 250mm handborr. "OOOHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH" Så skönt va det! Det är inte alls jobbigt eller på något sätt svårt, bara lägga på sin tyngd och veva. Både jag och Daniel borrade hål på hål utan några konstigheter, bara man power! Allt vi ska göra innan jag lägger upp en bild på borret här är att ända om handtaget så det blir något bekvämare. Version 1.0 hade sina tekniska fel, men som sagt i helhet fungerar det utmärkt att ha ett 250mm skär på ett handborr. Du sparar dryga 5000:- och 10kilo extra vikt, för att inte tala om soppa n shit. Jag lovar dig, du behöver inte vara särskilt stark eller uthållig, du kan borra med ett 250mm utan problem.

Så med detta sagt... kan vi gå vidare in på det kuligaste.

Daniel ramlade in hos mig sent torsdag kväll, vi har småländska träsk-gäddor i sikte. Jag jagar stenhårt årets första tia, medan Daniel jagar något mycket mycket mer värdefullt. Sin första 10a. Att jag har lovar honom en storfisk ska vi inte sticka under stolen med, men att den skulle komma så snabbt och på ett sådant sätt det förväntade jag mig aldrig. Efter att ha fångat ett tiotal små träsk-snipor under förmiddagen så lugnade sig fisket. Vi befann oss vid ett vatten där fisket vanligtvis dör ut på eftermiddagen, denna dag av någon anledning så valde vi att stanna fram till skymning. Man vet aldrig, det fick vi snabbt bevisat. Vid tre tiden, precis när solen börjat röra sig neråt hör vi hur Daniels bortersta vippa sjunger huggets melodi. Väl framme, så svarar gäddan med en lång rusning som resulterar i att den fastnar i en isbit under isen. Det tar inte långt tid innan jag håller spöt och Daniel har hela armen i hålet i hopp om att få loss linan och Gäddan. I ett våldsamt skrik så sliter Daniel till i isklumpen och linan går loss, han återtar spöt i handen och kan sen med ett leende drilla in och landa denna 115cm skönhet.

Att se sina vänner fånga stora fiskar är ibland minst lika om inte mer tillfredsställande än att du fångar dom själv. Deras ögon brukar berätta allt under drillen, landningen och efter releasen. Underbart att få spegla deras känslor och väcka egna minnen till via dess glada stimulans. 

 

Ett nytt PB är satt, fråga är hur stor nästa blir? Daniel är en sneaky fucker, så 15+ är inte att bli förvånad över.    

Ut och på dom pojkar och flickor!       

 

En dag i Järnavik

Som vanligt när man ska ut i December på skärgården ska så ska det juh krabba så mycket som det bara går. Det börjar med att tio minuter efter att kör hemifrån så finger Henrik och säger att hans bil inte startar. Självklart kör jag plötsligt mot Kalmar istället för mot Ronneby. Efter lite små krabb med Heriks bil får vi plötsligt igång den. Ironiskt nog på backen. Väl nere i Blekinge så håller Henrik på att smälla ett rådjur och jag håller på att smälla honom. Tur nog kommer vi fram till Svalemåla Stugby. Gurra sitter redan i stugan och myser med sin laptop i knät inne på någon fiskesite får vi hoppas.

Lite whiskey hälldes upp och vi kickade igång podcasten. Den kan du komma till om du klickar på En Fiskares Bekännelser högst upp i höger hörnet. Eller klicka här!    

Klockan sex på morgonen dagen efter, jag står och lagar frulle medan grabbarna packar in prylarna i bilen. Vinden denna -3 graders morgon var riktigt äcklig, snö och 8 m/s västlig vind. Inget skönt väder att spinnfiska i. Men med rätt sällskap blir allt roligt. Så vi krigade på. Efter en par vikar hade vi vår första följare som  vände under Henriks Bulldog precis bredvid båten. Sen krokade både Henrik och Gustav var sin mindre gädda. Självklart stog jag där som vanligt med mina jiggar och fick ingenting. Men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. Jag satte på en klassisk 9" Shad i ruda skitmörtliknande färg och enfter två missade hugg fick jag äntligen första gäddan. mellan sex och sju kilo. Alltid kul att ta dom på försiktiga hugg kalla vinter dagar, det är som en liten mini stöt som du känner i spöt. Stöten påminner om när betet landar på botten, fast ändå inte riktigt så. Tänk på det nästa gång du ska fiska med gummibeten. Lovar att du märker skillnaden. 

Jarnavikgadda.anton.tsvetkov.jan-14

Sen gick det min själ ganska segt fram, ända fram till jag fick hugget från HELVETET, Ja helvetet med stora bokstäver. Då jag i mothugget vevade av muttern som håller veven på plats! Ironiskt nog lyckades jag få in gäddan till båten och landa madammen.  Denna gången var det en Lunker City, Shaker - Arkansa Shiner som gjorde tricket. Så grymt fina beten, dessutom till riktigt bra pris. Kolla in Metebolaget, som har rea på dom just nu. 

järnavik.anton.tsvetkov.6a.jan-14

En gädda på runt sex kilo som ställde till med en massa trubbel, men vilken rolig fight! Och vilken vacker fisk. Inte långt efter att gäddan fått gå tillbaka fick vi knyta säcken för dagen då mörkret var på väg. Men vi åter kommer, dom stora är kvar och jag är snuskigt sugen på en 15kilos gädda på sin, hur coolt hade inte det varit? 

 

In och lyssna på Podcasten, vi snackar så mycket gädda att om det vart ett glas, hade hela bordet varit blött! Nästa helg ser det ut som ismete... så Rock N Roll, Fiske Boll! 

WEII HOOO!! Första Avsnittet av EFB är uppe!

Efter att jag, mitt teknologiska missfoster, krabbat fram och tillbaka så har jag äntligen lyckats upp det här. Det första avsnittet av en fiskares bekännelser hittar du höst upp till höger. Jag håller även på att få ut den på Itunes så man kan lyssna direkt genom Podcaster i mobiltelefonen.  

Efter att antal nyårs bärtz så kommer på lösningar till det mesta!

Efter att antal nyårs bärtz så kommer på lösningar till det mesta!

Podcasten, eller snarare konversationen mellan fiskare kommer att handla om precis det du hoppas. En massa fiske. Vi kommer tips om allt vad gäller fiske film, tackel, utrustning, resor båtar... you name it! Men jag ska även försöka lyfta fram frågor som hälsa och kost, och nu menar inte att vi ska börja äta gräs n shit, utan god hälsosam mat man kan ha med sig på sjön eller varför inte något gott recept på en felkrokad fisk? Dessutom lite träning om några fiskare ens sysslar med sånt :) Och självklart deras livsfilosof. Hur dom ser på sitt fiske, vad som är viktigt att fokusera på för att nå framgång etc. Ja! Allt det som kan vara intressant att faktiskt veta. Jag ska ha alla sköna lirare från flugfiskare till jerk-freaks ända fram till tävlingsmetarna hoppas jag. Så vi ska få lära oss en massa, massa härliga fiske hemlisar. Viktigast av allt, alla fiske historier... 

Så klicka dig in längst upp till höger, och lyssna in det förra avsnitt av En fiskares bekännelser. Eller klicka HÄR.

Stormvindar och skönheter

Om du fortfarande sitter och myser hemma på helgerna och väntar på att gäddorna ska tagga till så är det nog du som ska tagga, för dom är i fullaste av fart.

Jeppe och jag har vart på gäddbus under den forna helgen. Med vindar upp till 10 s/m så fick min nya fiske "hobby" kayaken stanna hemma och gigabåten blev min fiskeplatform. Och det va min själ tur, så snabbt vi kom ut en bit på sjön möttes vi av stabila vågor som slog över båtkanten och gav mig en ordentlig dusch medan Jesper satt och skrattade friskt åt min minst sagt fuktiga existens i 4 grades värme. Tur att synden straffar sig själv, ett par sekunder efter hoppar Jesper upp i ett; Va faaaaaaaaaaaaaaan! När han inser att hela hans rygg är dyngsur och vattnet bokstavligt talat rinner ner mellan julskinkorna (Julnära metafor). I samma ögonblick så inser han att hans väska med kamera och allt får våg efter våg på sig. I ett panik artat ögonblick så tar Jesper tag i väskan och samtidigt som han får in den under jerkplatån (fiskeplatå längst fram i båten) får han en iskall kyss av vågorna precis innan vi med vatten i jackluvorna garvar oss tragisk in i lä bakom en ö. Vilken start på fiske helgen.

Det tog inte lång tid innan det första spolarna började skrika ikapp med vindarna, en mindre snipa visade sig vara sugen på en morgonmört. Så efter en mindre uppvärmning stelnade fisket plötsligt till, vilket iof inte gjorde allt för mycket då det va tillräckligt att gör med att hålla båten i kurs med vågor från helvetet, som Svante Otter hade sagt.

När den andra termosen börjar gå mot sitt slut och hoppet är tappat så självklart händer det. Min spole skriker till, jag krokar, håvar och voula!

Fan att kajaken va hemma!

Fan att kajaken va hemma!

 

105cm insjö leopard, vilken vacker fisk. Inte den största av gäddor, men kanske en av dom vackraste jag fångat. Vilken perfekt torped, gav mig en ordentlig fajt in i det sista. När jag säger det sista så menar jag att gäddan rullade in sig i håven så pass att jag faktiskt blev stressad, till en nivå där Jesper inte ville yttra ett pip, över att den skulle dö i håven på mig. Men efter att gäddan kommit underfund med att jag ville henne väl så löste vi biffen och alla fick åka hem med ett leende på läpparna.

Ut och på dom boys and girls, det är svinhett nu innan isen lägger sig.

Rock n Roll, Fiskeboll!