Rysken´s Tackelsnack #2

Tjena fiske systrar och bröder!

Hoppas ni har haft en fantastisk vecka i det enastående svenska försommar vädret. Jag har som vanligt vart ute och härjat på sjön, testat lite nya betes färger och allmänt njutit av det semitröga mellanperiods-fisket efter lek/ef.leks-gäddor. Fisket vart hårt men vi lyckades knäcka en och annan gädda.

Ett roligt fenomen som är värt att nämna är att tackvare ringarna på mina Villain 80g spön och Revo toro Inshores Rocketline system på hade jag inte en enda vindknut. Detta i 9-12 sekundmeter, helt magiskt. Om du fiskar med lätta beten som inte spänner linan på spolen under in-spinn kan det många gånger resultera i att linan lägger sig om lott och skapar loopar som i sin tur kan bli till knutar eller ännu värre slå sig runt en ring och slita av den. När du inte behöver kasta om och spänna upp linan på spolen var tionde kast så är detta ytterligare en faktor du inte behöver tänka på och kan då istället fokusera dig på det du är där för... hugget! Ett trasselfritt fiske är sååååå mycket roligare. 

Enjooooooooooooooy it!

Rysken´s Tackelsnack #1

Jaha mina vänner, nu får det vara slutlekt! Kanske för att jag är lat? Eller för att vi idag helt saknar långtids-fokus och måste konstant stimuleras för att någonting ska vara intressant? 

Så varför skriva när man faktiskt kan ge er en visuell OCH verbal upplevelse samtidigt?

Så nu kör vi på ett helt nytt koncept som jag hoppas ska kunna ge er lite mer än bara ett blogginlägg; Ryskens Tackelsnack, enjoy it!

Frustrationen av en instabil vinter & goda vänner!

Som sportfiskare vill man gärna att vädret ska vara på din sida och inte gå upp och ner som om vädergudarna vore på tivoli. Vad som i själva fallet gör mig ledsnare är faktumet att det bli vanligare och vanligare att vi får vintrar där man kan ismeta två-tre veckor innan isen blir till skit igen. Förra vintern hade vi kanske 3 veckors ismete i Kronoberg där jag bor. 3 Veckor is i ett nordiskt land, det är ju för fan löjligt. Det finns en anledning att min familj flytta till Sverige och inte till Florida dit den gamle i själva fallet ville. Min kära mor och jag ville ha lugn, rå och harmoni i samhället och jag ville ha 4 ordentliga årstider, inte något jävla gott och blandat. Jag älskar ismete, trots att jag idag är sjukt insnöad på spinnfiske så är jag fortfarande en metar i hjärtat. Och det är under vinterhalvåret som man känner att man kan offra lite tid från spinnfisket till just metet. Vilken form av det det nu må vara så är speciem fisket skitkul. Det är fyllt av kunskap om fiskens naturliga föda och dess beteende mot sitt ”riktiga” byte. Vilket du sen i din tur kan applicera på allt annat fiske. Om du till exempel metar mört, lär du dig hur mörten beter sig genom att du prakticera fisket efter den. Vet du hur och var betesfisken rör sig så vet du plötsligt också var rovfisken befinner sig, o.s.v. Alla former av fiske är en lärdom om de andra formerna du bedriver.

Och just därför så blir jag så jävla trött när jag kommer ner till ett av mina favoritvatten och ser det här:

Jag hoppar jämnfota av glädje då min första tanke går mot alla nya beten jag ska testa nu när det är öppet vatten. Framför allt Volatile Bass -80g och spinnflugor, så som Hairy Killer. Nu såhär i efterhand så hade jag verkligen fel rullar på spöna för spinnfluga, men det tar vi sen. Hur som, jag åker hem och packar mitt shit. Glad som en tioåring dagen innan hans elfte födelsedag, fast med öl och annat gott och vuxet. Är extra kärleksfull mot frugan för att få den där extra fiske poängen man kanske behöver utnyttja ifall det nu är hett. Och allt detta, varför? För att gå upp på morgonen och se det här? Det är ju för fan löjligt! Hur fan kan det här skilja en natt?

Hur ska man kunna ta sitt fiske seriöst om man inte kan förlita sig på vädret hemma? Jo det ska jag berätta för dig. man tar sitt pick och pack och kör ner till Karlskrona. Där man har ett litet *snip-rally med sin magiska hobby-farsa, Gunnar Ahlström. Det är gott att ha vänner runt om i landet, så sett kan man ismeta en dag och spinnfiska dagen där på. Så trots att vädret är skumt… fan va jag älskar Sverige. Iaf, hur själva fisket gick kan ni se i rutan här nere. Men först måste jag beklaga mig själv lite på mina rullar som jag hade till spinnfluga-fisket. Jag körde med Penn Slammer 260, som jag förövrigt älskar, men dom hade allt för liten intagningskapacitet och var alldeles för tunga för det känsliga spinnfluga-fisket. Jag skulle nog rekommendera att ha så lätta prylar som möjligt med så många cm lina per vevatag som möjligt, if that makes sence. För att spöna är mjuka och jag vill gärna snabbt kunna veva ner på fisken genom ett par och inte ett gäng vevtag. Jag kommer i fortsättningen att förmodligen fiska med en Revo MGX eller Premier när det kommer till allt vad spinnsfluga heter. För i många fall känner du knapp hugget då flugan är så lätt. Med andra ord, ju lättare prylar du har ju bättre känner du huggen. Och tro mig när jag säger att på spinnfluga kan huggen vara mer eller mindre okännbart försiktiga. Men samtidigt ska jag inte säga för mycket, spinnflugan jag är ganska ny bekanta. Så jag kan ha superfel… men det tror jag inte=)

Njut av det lilla filmklippet och hoppas det kan ge dig sug att smyga ut…

Volatile Pike 8.2fot- 90g (Haspel)

Volatile Pike 8.2fot- 90g (Haspel)


När det kommer till ett spinnfiske spö som framför allt ska användas till att fiska med gummibeten eller för att vara mer specifik shad-jiggar (Shadjiggar är en smalare version av ett swimbait, då dom flesta swimbaits bara simmar när du vevar in dom så simmar shadar även när de sjunker). En shadjigg väger ofta mellan 70-110g beroende på tillverkare, model och de vikter du beslutar dig att alterera betet med. 

Till detta typ av fiske föredrar jag ett spö som är lite hårdare i sin finish. Med andra ord, ett spö som är lite mer härdat i klingan och lacken vilket gör att spöt blir något mer stötigare och känsligare. Genom att ha en hårdare klinga känner du tydligare av vad som händer med ditt bete under vattenytan.  En spöfunktion som är extra viktig när fisken bara är framme och stöter på grejerna och du måste göra blixtsnabba mothugg för att lyckas kroka fisken. Om spöt är mjukare så sprider sig stötarna sämre genom klingan och du missar dom försiktigaste av hugg. Och vem vill gör det? 

Actionen i spöt har en väldigt bra fördelning mellan en snärtande topp, som tar emot huvudskakningar väldigt bra även på nära håll så att inte kroken släpper fäste och ger dig även den där extra snärten vid utkast, samt en styv ryggrad för extra styvhet och betämda mothugg på distans. Med sina 185g kommer du känna om en mört simmar förbi linan. 
Många använder idag väldigt hårda spön oberoende av betet dom fiskar. Enligt mig så tappar du en del av fiskelyckan i att drilla gäddor på kvastar och inte spön. 90g är mer än tillräckligt för att hantera beten upp till 120g och fortfarande ha en bra känsla i grejerna både när du drillar och när du sveper hem betet. För visst är det roligare att drilla med lite spöböj när en dam betämmer sig för att rusa?

Det här är bara en upplevelsen beskrivning  av spöt efter att ha fiskat en säsong i sött och salt. Vill du ha mer tekniska specifikationer så klicka in på: http://www.abugarcia.se/catalogue/spon,778/spinnspon,971/abu-garcia-volatile,8871.html


En evighets maskin... Penn Slammer 260 & 360

Penn Slammer 260 & 360

Penn som vi alla vid det här lagret är en pålitlig och slitstark produkt. Men väldigt få är lika pålitliga som Slammer serien. Penn Slammer har mer eller mindre varit oförändrad sen slutet av 80talet. Och n idag är det få rullar som kan mäta sig uttålighetsmässigt med dessa rullar. Den enda jag kan komma på såhär på rak arn är Daiwas Gold-Serie den är även den mer eller mindre likadan somd en var 87. 

Så här såg den ut en gång i tiden, inte mycket skillnad till idag...

Så här såg den ut en gång i tiden, inte mycket skillnad till idag...


Då rullen har en "förhistorisk" design så kommer den självklart med sina nackdelar, men bara i from av moderna material och estetik skönhet. Jag tar tillbaka det där med estetisk skönhet. Slammern har en nostalgisk skönhet till sig, kombinationen av den svarta, röda och guldiga färgen påminner väldigt mycket om just 80-talet. Och historia har ju en skönhet av sig själv. Ibland, fjantig som jag är, inbildar jag mig att jag står i en gammal bassboat och kastar crankbaits efter Big mouth Bass. I klädd i en vit kavaj med upprullade armar och volym i mitt hår, Miami Vice style. Det är alltid kul att ge sig själv ett skratt när du är ensam på sjön. Varje kast du tar påminner om en tid då man tillverkade saker för att dom skulle hålla. Inte för att dom skulle vara så lätta som möjligt eller så billiga att tillverka som möjligt som det i många fall sker idag. Och jag pratar inte om fiskeutrustning utan om materiella varor generellt. 

Penn kommer med ett chassi fullt i metall, inkl. sidorna. Detta bidrar väldigt mycket till rullens vikt, 260 och 360 väger 345 resp. 365g. Till skillnad från till exempel en Feirce eller Battle som i samma storlek väger under 300g. Så med andra ord om du vill ha en lätt superkänsligt rulle så är detta inget för dig. Men om du vill ha en rulle som känns i handen och tål mer än en AK-47:a i salt och sötvatten så är det här en krigare för dig. 

Med HT-100 bromssystemet och 6 kgs dragstyrka kan du fiska mer eller mindre vilka fiskar du vill. Jag kan nästa säga mig att den skulle palla en dog-tooth om du hade tillräckligt med lina. Eller jag kanske inte ska säga för mycket då jag aldrig drillat en. Men vad jag vill säga är att den är grym i alla lägen. Jag har spinnfiskat med dessa rullar i salt och sött i snart 5 säsonger. Jag har varken servat eller smörjt någon av dom, och än idag så går din smooth like a criminal.  Jag har fiskat dom i peruanska Amazonas trotsat dom mot Peacocks och Pacaras i 90% plus luftfuktighet. Så medan andra bromsar vek sig så planade Slammern på. 

Det är är verkligen ingen super-duper rulle, den är inte särskilt fin att se på. Men du kommer inte hitta en pålitligare krigare i fältet.       

Det här är bara min upplevelse av rullarna. Vill du ha mer tekniska specifikationer om Penn och dess rullar,

klicka in på: http://www.penn-fishing.se/catalogue/rullar,30767/haspel,30768/catalog,1.html

McMy´s alla underbara sidor

...

Där finns väldigt få beten på den svenska marknaden som är så mångsidigt som Abu/Svartzonker´s McMy. Anledningen till detta är att Claes har lycka med någonting magiskt det vill säga att han bete kan med mindre modifikationer bli någonting helt annat än vad det ar från första början.

Mcmy är i själva fallet ett mindre Jerkbait som ivrigt ska fiskas hem sida till sida med små ryckande rörelser. En roll som betet hanterar perfekt, eftersom att det är så super enkelt att få den i "bra rörelse". Även om du inte har någon koll på hur du effektivt ska "jerka" in betet så kan du bara mer eller mindre veva hem det i olika intervaller. En in-spinning får Mcmy att simma sida till sida i ett slalom mönster, svinhett alternativ för ilskna efterleks fiskar. Det finns ett par alternativ till dom ska vi gå igenom nedan. 

 

Som Jerk är det helt jävla kanon! Du kan med fördel fiska den med ett 60grams haspelspö och ändå få precis samma gång på betet som du skulle fått om du hade en 100g plus jerkpåk. Med andra ord så är den väldigt lätt fiskad inte bara som jerkbait utan i en massa andra former också. Men för att nämna en annan fördel med Mcmy som jerk är att du kan fiska den väldigt grunt då betet mer eller mindre är suspendat. Det har ett längre häng i vattnet. Detta ger en stor fördel för ovana fiskare så som gäster i Blekinge skärgård som inte riktigt har rätt teknik för att fiska ett bete högt över gräset i dom grunda vikarna. Ett perfekt betes-alternativ om man vill komma in i jerkfisket. 

 

Om du istället tar och skruvar bort den lilla svansen och skruvar dit en större svans, nu menar jag verkligen större, så blir den ett tail-bete som simman så grymt förföriskt, vaggandes sida till sida,  att vilken mätt förleks-gädda som helst skulle sluka det. Tack vare lättheten i betet så kan du fiska betet med denna uppsättning strax under ytan i mer eller mindre slowmotion. Jag har inte haft möjligheten att prov än men jag tror det kommer vara ett grymt vinterbete i skärgården. Speciellt om man vänder svansen neråt då går betet upp mot ytan tack vare att den stora tailen trycker upp betet mot vattenmassan. Detta skapar ett läcker v-form på ytan som är grymt effektiv på sommar kvällar och ljus nätter, speciellt över större djup och längst branter. Ett kul sätt att fiska den på är också att rigga den som om den vore en jigg, med en vikt i nosen på betet. Så sätt kan du fiska "sink and draw".  Med andra ord så fiska betet som om det vore en jigg. 

 

Sätter du på en paddel så bli den bara elak! Den vaggar så det ryker om det. Sen går det så grunt att du kan fiska det på 20cm vatten. Ironiskt nog så finns det en hel del gäddor som står så grunt på vinter. Det är en stor fördel om du fiskar efter köldstela skärgårdsbufflar t.ex. då dom gillar en slö vaggare när det är lite kallt i vattnet. Men även denna versionen av My har en varm sida. Du kan med fördel fiska Mcmy med en paddel på sommaren. Vid snabb invevning så  vaggar den så hårt att den kan vidskepna ett skeddrag in action. Och vi vet ju alla hur sjukt underskattat det är att fiska skeddrag när allt annat har misslyckats. Luffar Joel bl.a. förespråkar alltid skeden om fisket av någon anledning är segt. Så har du ingen sked kan du alltid veva hem en My med padddel i blixtrande fart och få iallafall en del av effekten.


Ett utav dom coolaste allround beten jag har kommit över under dom senaste åren. Riktigt jävla coolt!  Prova själv. Du kommer bli förvånad över hur många alternativ du har att fiska med när du har en Mcmy i beteslådan. 

Fyy fan va sälj det lät... Inte min mening!  Men det är ett jävligt coolt bete=) 

Pb utdelningen fortsätter...

Nu när jag äntligen har börjat komma till min rätt i mitt nya hem, så börjar även fiskepolarna ramla in sakta med säkert i hopp om att fånga en smålands-gris i mina mysiga skogsvatten.

Så fredag kväll ramlade Philip in med Daniel Andersson och Oskar Forsberg. Två nya bekantskaper som snabbt visade sig vara exakt den typ av fiskare jag älskar. Med andra ord, hardcore anglers. 

Första dagen började gyllene, det var en fin lugn morgon i lingonskogens vattendrag när våra beten bröt den stilla vatten ytan runt 7 på morgonen. Med en vattentemperatur på strax över 15 grader så förväntade vi oss att gäddorna skulle vara ganska aktiva. Vilket tyvärr inte var fallet. Oskar var först med att visa ett dåligt gädd-tålamod och tog tag i Abborre spöt för att dänga sina Illex jiggar längst botten. Det visade snabbt resultat och Oskar fick snart visa sina skickligheter som den Abborre expert han är. Även jag vek mig ganska kvickt då jag hade för jävla roligt förra helgen när jag gick lös på borren och hoppades på en repris medan gäddorna var trötta. 

Så ett par timmar och abborrar senare så ser jag på distans, jag fiskar ju självklart Kajak, hur Philips spö böjer sig ner i handtaget när han drillar en nykrokad krokodil. När grabbarnas båt kommer upp i en bra vinkel ser jag hur fisken rusar så hårt att Philip nästan följer med ner i rusningarna. Rusningar som bara en bra fisk med mycket kraft kan åstadkomma. Jag paddlar snabbt bort till dom för att följa den dramatiska fighten på nära håll. 

Philip som förövrigt är en tunnis är en förvånansvärt bestämd gädd-tämjare, måste jag säga. För att aldrig ha drillat gädda i sitt hemland och bara komma hit och dominera fighten med en 119 cm:are. Sånt kräver att man föds med magiska fiskekrafter. Jag undrar om hans gammel, gammel, gammel morfar var en förvirrad viking som fiskat gädda i alla år i norden för att sedan i förvirring hitta kärleken i Asien. Vem vet?! 

Det var dessutom det enda ordentliga hugget för dagen och herr Truong och hans Renz Giant tog vara på situationen till max.

Alltså den där jävla Fradrik Renz, nu kommer han ut med ytterligare nya tail beten. Hur jävla grymma kan han och Claes vara? Är det så att det är dessa två herrar som ska visa vägen på den svenska betesmarknaden framöver?  För som det ser ut nu så håller dom sakta med säkert att ta över. 

Hur som, Philip bände in gäddan i håven och tyssnaden på sjön bröts plötsligt utav ett grabba-vrål som säkert kunde höras i don närliggande småbyarna. Det var konstaterat, Philip hade ett nytt Pb på inte så blyga 10.700 kg. Väldigt härligt att se Philips glädje men samtidigt väldigt tråkigt att se Gäddans kondition. Vi den här tiden på året så borde den redan ha ätit upp sig. Den här fisken var bred och fin över ryggen men heeeeeeelt tom i magen. Som om där aldrig varit något. Anledningen till att jag tycker det är konstigt är att alla dom andra ( 11 ) fiskarna jag fångat i sjön över 110 cm har vägt minst 12 kg. Jag hoppas verkligen inte att detta gyllene paradis håller på att kapsejsa.       

Ja, ja... det blir nog så bra så. Dagen efter levererade tyvärr inte särskilt mycket fisk, varken på gädd- eller abborre-fronten. Men den levererade grymt väder och riktigt god mat. Självklart fisk vi en och annan fisk, hallå... vi är fucking pros. Men dom stora höll sig långt borta från Philip av någon anledning och bara för att vi andra var med han... så höll dom sig borta från våra beten också. 

Nästa vecka är det dags för lite Blekingefiske med mina team-kamrater Adrian och Jonas. Vi ska göra skärgårdsgäddorna taggade inför Sm och spela in ett färskt avsnitt av En fiskaren bekännelse. Sjukt trevligt! 

Simma lugnt! 

Kan det vara så att den är på väg tillbaka?

Är det inte magiskt vad vi kan åstadkomma om vi bara tar och snålar in på vår girighet en liten skvätt? Som det ser ut nu så är den blåfenade tonfisken påväg tillbaka till våra skandinaviska vatten. Så sent som igår så postade Mads Grosell, denna legend till fiskare, en nyhet om att den till och med blivit sedd i danska vatten.  

Det som tidigare har varit ett ljus i mörkret är att den blåfenade tonfisken har synts till frekvent längst den norska kusten. Och enligt Google så ska det ha fiskats efter dom i undersökande syfte sedan 2014 längst dess kuster. Hur resultat har vart har jag inte en blekaste aning om, men kanske är det hett? Hur fett vore det inte att kroka ett Tropikens-under i ett iskallt Kattegatt?

Men det som framför allt är så magiskt är att människan faktiskt lyckades att återväcka en art som mer eller mindre hade helt försvunnit från våra vatten. SÅ JÄVLA TUNGT! Att vi skandinaver skärpt till oss och insett att man måste vårda skiten ur alla arter för att få fiska på ett stabilt bestånd istället för att fiska skiten ur allt smarrigt som vi ser simma i havet. Nu kan det verkligen vara så att man inte behöver ta sig hela vägen ner till adriatiska för att kroka en crazy Blue-fin-Bitch. 

Förstå chocken när du krokar en sån fisk från en kajak?! Första rusningen lär lätt hamna på 6-7 knop. Och om din broms ger med sig så... borde du inte vara ute och fiska den arten alls faktiskt. Från kajak fiskar man tonfisk med stängd broms. Eller förresten fan vet jag jag har aldrig fått en tonfisk från kajak. Inte från båt heller för den delen, men varför cykla när man kan köra motorcykel?  

Det har till och med fiskats tonfisk i Sverige en gång i tiden. Tonfisket i Öresund så kickstartades det svenska tonfisket under andra världskriget och höll en stabil takt fram till 1963. På den tiden drillade man bufflar och polaren tände ciggen, lite som idag. Fast tonfisken är bytt mot Sej och Torsk. 

fatta chocken av att drilla en sån här? Magi!

Äntligen tillbaka och äter av min favvo kaka...

Hej min kära internet familj, bestående av människor jag inte känner. Hoppas allt är skit bra med er. Som ni kanske har märkt så har jag vart frånvarande ett tag... och nej det är inte den vanliga sommar breaken som jag brukar ta, speciellt då sommaren är en årstid av Vitfisk, Karp och jävligt känsliga varmvattens-Gäddor som jag sällan brukar fiska, men kommer att göra i framtiden eftersom att jag måste introducera min flickvän till långa fiskepass och det gör sig bäst på sommaren. Allt detta för att någon dag lägga fram förslaget att följa med på ett äckel flötestrolling pass i slutet av november eller liknande så hon äntligen förstår vilka jävla äckelheter jag står ut med för att fånga mina fiskar som jag, enligt Simone själv, bryr mig mer om än henne. Hon måste förstå hur mycket jag är beredd att lida för dessa fiskar och då samtidigt förstå varför det är så viktigt för mig och vårt förhållande. Men nog med anledningar att komma ut på sjön, jag pratade ju om att jag vart bort ett tag här. Ett tag är att ta i men i ca 10 veckor så var jag iväg på ett uppdrag där jag tyvärr har tystnadsplikt, iaf fram tills det ska presenteras. Efter vilket det kommer bli cirkus. Så jag kan tyvärr inte meddela vart jag har vart men jag kan glädje er med att det var sjukt kul och att jag är svin nöjd med mitt bidrag som ni kommer få skåda till våren. 

 

Så, skit i det nu. DET ÄR JU FÖR HELVETE HÖST! Jag kan inte tala för dig men jag är helt sjukt laddad på att få spinna hem stora McPikes och flötestrolla regnbågar över djupbranter i hopp om att kroka den där 130:an som håller på att käka upp sig inför vintern. Så i helgen så var jag för första gången lite lätt fri och fick chansen att kolla tempen på fisket. Efter som att det fortfarande är ganska tidigt på säsongen så drog jag med mig både Gädd och Borre prylarna för att inviga sässens första pass med en dubbel-trubbel. Och dubbel trubbel skulle det bli. 

Första kastet dunkade jag på en mindre abborre i 4-500g klassen. Sjukt kul, förs gången jag provar Svartzonkers McRubber Bass, ett bete som uppenbarligen uppskattas av abborrarna. Men gäddorna vart fan inga främlingar dom heller. För att på andra kastet så smäller det på en fisk i 100-105 cm klassen och en episk fight kan börja. Det är alltid sjukt kul att kroka en större gädda på lättare prylar och speciellt på florre-karre-borre. För vanligtvis så har du ett ganska bra övertag på Gäddan när du fiskar. Du har bra lina, wire... kanske vassa krokar. Men i det här fallet så är det Gäddan som har ett handikapp. Den har 700+ sylvassa tänder i käften som vilken sekund som helst kan kapa av din FC-lina och simma segrande iväg. En syn jag hatar att vittna. Och försöker på alla sätt och vis drilla den så vacker som det bara kan gå så att inte detta händer. Tyvärr så går Gäddan oftast vinnande ur den striden, men när man väl vinner så är det så jävla gött. Denna gången vart jag bara nära, men när skjuter ingen hare. Jag får träna mer på mina "varsamma drill skills" som vanligtvis är ytterst aggressiva och hårda.

Som tur var så var Gäddorna riktigt sega och vi fick njuta av det underbara höstfisket efter Abborre som fortfarande är i full gång. Jag krokade borre efter borre medan Jeppe och Anre stog och drog gädd-jiggarna genom vattnet med hopplösa blickar. Inte ett hugg på hela dagen. Har dom fortfarande inte börjat äta upp sig? Eller kom vi kanske bar lite fel på dom? Det kanske blir bättre till helgen som komma skall, vem vet. Abborre fisket var om inte annat helt sjukt kul. Med en och annan fisk över 500g. Jag glömmer ofta bort hur kul det är att fiska Abborre. Verkligen en aktivitet för hela familjen tillskillnad från slitsamt spinn fiske efter stela höst Gäddor.  Abborre är verkligen en fisk jag måste fiska mycket, mycket mer. Jag måste ge stort beröm till Veritas 9" -28g. Lättheten i nano-klingorna är brutal. Responsen som du får när jiggen vibbar i vattnet är svårslagen. Spöet svarar direkt både vid korta mothugg och vid snärtiga kast. Så om du raggar ett bra allroundspö för Abborre, regnbåge och Gös kolla in Veritas Serien du kommer inte bli besviken, It´s alot of bang for the buck!

Nästa helg blir det Gädd-spinn delux! Om det blir grundvatten fiske efter träsk-Gäddor eller pelagisk spinn längst djuuuuuuuupa branter det får vi se. Men här ska det fiskas, för nu är hösten äntligen tillbaka!         

Massa kärlek och ut och på dom! 

Tur i oturen...

Det är minsann en ny trend jag plötsligt börjar vittna i detta efterleks fiske som tagit så långt tid på sig att komma igång. Den nya trenden är att jag inte fångar fisk om någon annan finns i båten. Däremot är jag visst grym på att se till att alla andra fångar. Missförstå mig inte nu, det finns inget jag vet bättre än att se adrenalinet speglas i ögonen på någon som  precis drillat ner sitt PB i håven. Man känner snabbt igen sig och kan relatera på en heeeeelt annan emotionell nivå. Så det har vart kul att se mina vänner dra stora fiskar, eller medelstor snarare, men man är ju sjukt sugen själv. Och lite bättre fiskar har jag haft turen att vara i kontakt med men dom riktigt stora har hållt sig lugna av någon konstig anledning. 

Jag undrar om det är jojjo-vädret som har gjort att fisket har varit så instabilt eller om jag bara börjar tappa stinget i 30års ålder?  Näädå, det får vi inte hoppas. Lite fina fiskar har det väl ändå blivit. 

Fröken Leijon kom förbi med Rebecka Svensson och busade upp en skönhet på runt 110. 

Sen kom Jonte Berg och Sultanen som missade ett riktigt monster till fisk kastet efter att han fångade denna. Jonathan, Sinan och jag ska ju tävla tillsammans och försöka kvala oss till en SM-final i Gäddfiske. Hur det kommer att gå är en riktigt bra fråga med tanke på att när jag sa att fisket skulle bara brutalt så vart fisket fllständigt förfärligt. Och när jag skulle köra oss hem den sista fiskedagen så körde jag av proppellern 60sek efter att jag sagt tillhonom att jag kan köra ut oss det är ett grund till höger här som är lite otäckt. Det är vad man får när man tror att man har koll, ironi på hög nivå=)  

Sen fick jag äntligen lite belöning, en fisk på strax över sju kilo kanske. Tog stenhårt i ytan precis i första lyftet. Jag måste ge beröm till Volatile 8" -90g som är en kast kanon och kastar lätt beten runt 120. Som exempelvis Big mcRubber. 
Efterleken är igång på allvar så ut och på dom. Spinnerbaits och skeddrag är verkligen den rätta medicinen nu när vatten tempraturen sakta men säkert ökar. Så ladda upp med Zazza-pike och Mörrum spinnerbait och bara gå lös, sommaren är här! 

Simma lungt, Anton   

   

Inte alltid lätt att vara guide...

 

Många av oss fiskare som på ett eller annat sätt blir mer in bitna i denna underbara aktivitet än andra. Vi tenderar att försöka göra vårt största intresse till vårt jobb. Ett av dom mer populära jobben inom fisket är att vara en fiske-guide. Den personen som vet mer eller mindre allt om vattnet som kunden ska få fiska i. Ingen svår uppgift om man ser på det ur perspektivet av att du tar med dig folk på din favorit upplevelse. Men om du funderar på att studera detta ämne på exempelvis Forshaga (som Abu Garcia nu mera supportar) eller kanske bara känner att du vill gör något eget så ska du inte glömma bort att där finns så mycket mer du måste vara beredd på än bara jaga fiskar. Jag hade precis en typisk sån här guide helg...

Det är dagen innan jag ska möta upp Klaus och hans 13 åriga son Nico. Enligt min mobil som sällan ljuger, förutom när jag läser om regeringen, berättar den för mig att Jeppe Larsen på Carlskrona Fishing och co. nere i Karlskrona har landat strax över hundra gäddor och att fiske börjar komma igång på allvar. Naiv som jag är skickar jag självklart ett sms till Klaus. Som lyder; Hope you´ve stacked up some calories cause your gonna need endurence for tomorrows rally.

Väl på plats inser jag snabbt att smhi snackat skit som vanligt. Det som skulle vara mulet väder med 4-6 m/s är regn och 6-8 m/s och någonstans runt 7-8 grader. Sådär skönt att stå där klockan halv fem på morgonen och veta att man lockat kunden att komma vid denna tiden för att det kommer vara hetast innan alla andra båtar hinner ut. Jag hade inte förberätt mina kära kunder på att dom skulle stå och dänga Mcmys och skruvriggade McPikes medan iskallt regn slår dom i ansiktet och tränger sakta men säker in innanför deras kläder. #Du kan aldrig påverka vädret.

Som tur var så var Klaus och hans son riktiga krigare. Så efter att jag fyllt på dom med en skvätt varmdryck så fick dom uppleva en väldigt blöt resa på ca 25 min in till en lite specialare till vik. Här gör man mer eller mindre bara 15-20 kast och om inget följer så är dom bara inte här. Men oftast när man kommer på morgonen så stöter man på dom här tånglak-slukande bufflarna som kommer in under kvällen och stannar till morgonen för att njuta av grundvattnets läckerheter. Och självklart som på beställning så kommer där en buffel och gapar brett över Nicos bete. Nico, som i samma sekund, av ren orutin och skräck, drar undan beten och damen sticker. Ohh! Jag skulle vilja klaga lite på han, men det går inte. Jag har själv gjort samma sak. Speciellt när jag var yngre och aldrig hade sett när en gädda kommer och gapar över ett bete. Men, nu visste jag iaf att fisken var fortfarande på gång trots den starka väderförändringen som skedde under natten. Eller jag trodde ska jag nog säga. För att efter det så hade vi super segt fiske fram till klockan nio, då vi dygnsura och förfrusna körde in för att äta lite varm mat och komma tillbaka till en normal temperatur.
I det här fallet så har du som guide panik. För det första du har lovat en massa och alla faktorer är emot dig. För det andra, du tar betalt för din tjänst där av är leverans ett måste. Så se till att vara en bra kock ifall du hamnar i en sådan här situation. Jag styrde upp vildvinskebab inrullat i tunnbröd med massa grönsaker och en hammagjord vitlökssås. Som inte bara fick oss varma igen, utan fick även regnet att ge upp. Så mätta och goa snabbt in i båten och ut och på dom.

Tragisk nog, vägrade fisken att visa intresse för allt vi kastade mot dom. Men, tillslut kom där en bättre fisk och klippte på Nicos bete. Den skönaste känslan du kan uppleva som guide är nog att titta in i ögonen på en person som aldrig tidigare har fångat en stor fisk och se deras reaktion medan dom drillar den. Oslagbart!
Som kompensation för det dåliga fisket som jag dessutom hade utlovat skulle briljera så erbjöd jag dom morgondagen för halva priset. Om inte annat så fick det min själ att må lite bättre. Man ska inte lova shit man inte kan hålla utan att bestraffas vid dess misslyckanden.

 

Dagen efter träffas vi lite senare, efter en god natts sömn och en stadig sjönära frukost. Redo att bända lite efterleks pikes. Väl inne i den först viken så ringer min telefon. Självklart är det minälskade smurf som ringer och självklart så måste jag och mitt adhd svara när jag i själva fallet borde vara fokuserad på att inte köra in för grunt. Självklart kör jag ner plast-propellern i sand och drar av alla blad. Det här är en av anledningarna man ska vara singel om man vill hålla på med fiske i lugn och ro. Nää då, men ändå.
Det är en himla tur att man har bra vänner omkring sig. Som tur var så ringde jag bara väldens finaste Jesper Larsen som kom ut på knappa 40 min och plockade upp mig för att köra mig i hamn. Självfallet så gjorde ha en skvätt narr av mig, men förvånansvärt lite för att vara fiskebroder till fiskebroder. Men all heder ska denna herre ha, tusen tack min vän. Förövrigt borde jag nog ta och föra över lite bensin pengar till han innan jag glömmer det igen.

 

Som sagt, du måste vara en massa saker om du ska vara guide. Så som mekaniken. Väl inne i hamn drog jag av propellern, eller det som var kvar av den och brände iväg för att köpa en ny. Under tiden fick mina köra kunder njuta av gotte med kaffe och te. Och knappa 30 min senare var jag tillbaka och skruvade på en ny propeller, and we were back to the races! Jag skulle kanske ta och informera käre Gunnar att han inte längre har en plast propeller utan att där sitter en ny metall-grej på. Får ta och ringa honom när jag läser igenom detta innan publikation. 


Så slut dialogen av det hela är. Om du ska bli guide så förbered dig för allt möjligt. Jag har vid något tillfälle sytt folk i en vaggande båt, det är en bra egenskap att besitta=) Men är du en service-minded person så go for it. Belöningen av att se folks glädje när du ser dom för ett ögonblick reflektera i din favorit aktivitet är oslagbart. Dessutom kan du tjäna bra pengar om du tar hand om folk som du vill bli omhändertagen själv. Och så kommer vi till den andra delen.
Se till att ta hand om människor omkring dig som om det vore du levande ett annat liv. Exempelvis som Jesper gjorde nu i helgen. Han göffsade hemma i sängen när jag ringde, njöt av morgonen. Ändå gick han upp och körde och styrde upp allt. Bad inte ens om bensin pengar. Jag hade gjort exakt samma sak. Och jag hoppas du gör detsamma... ju mer kärlek vi sprider ju ljusare blir allas dag.

Simma lugnt, Anton

Un-coated wire, twist metoden. Självklart med krimskrams!

Här kommer den andra delen i "make shit yourself".

Detta är nog en av dom mest grundläggande och smidigaste materialen att jobba med, en 7-trådig wire. I det här fallet en 30lb Fox Easy Twist, en äkta klassiker. Du kan även göra samma sak med både Greys, Darts och Drennans o-coatade wires. Fox är min favorit av den anledningen att den är lite mattare än dom andra (luras inte av bilderna jag har förstärkt klarheten för detaljernas skull) vilket gör den bättre vid så kallade blyga presentationer. Som vid åfiske efter kinkiga januari gäddor som spottar allt.  

Som på föregående, ta en tvåa.

DSC_0553.jpg

Ta ca 7 cm av wiren och loopa den genom kroköglan. 

Trä loopen över kroken. (Det är inget magiskt trick du bör trä loopen genom och över innan du sätter kroken i stället, förutsatt att du använder ställ. Just saying=) )

Och upp över sig själv.

Hjälp till med nageln när du drar åt så den blir så tajt som möjligt. Ryck lite till höger och vänster medan du pressar ner med nageln för att få så bra spänst som möjligt. 

Någonting i den här stilen.

Sätt sedan pekfingret som knuten. Och börja rotera den korta änden upp och runt, samtidigt som du hela tiden håller press på knuten som nu kommer byggas. 

Se till att varje rotation är tät mot den föregående, väldigt viktigt för att uppnå maximal hållbarhet. Men se till att inte lägga rotationerna på varandra utan kontrollerna hela tiden att dom ligger tätt emot men inte på. 

Typ, like this!

Dra två varv tillbaka för att säkra att delen du kapar ligger tätt mot wiren för att inte haka upp i någonting och trassla ditt tackel. 

För att göra tacklet extra sexigt så sätter jag på en gummi-sleeve, lätt att hitta i alla karpfiske butiker. Den hindrar också knuten från att gå upp ifall du var slarvig med roteringen. Mest är det bara snyggt!  

DSC_0571.jpg

Nästa kör vi precis som den förra, en knutlös-knut. Anslut en peang som hjälper dig att sträcka på wiren under tiden som du knyter ihop. 

Igenom...

DSC_0573.jpg

Tillbaka, kom upp mellan krokarna och tajta till. 

Efter att du tajtat till allt så börjar du rotera. Se till att hålla allt under spänn. Det är avgörande för du ditt tackel kommer hålla den övre kroken. 

Fem täta. Hjäl med naglarna och tryck ner dom ifall dom är kinkiga. 

Mer och mer distans mellan rotationerna för ju högre upp du kommer.

Tillbaka genom kroköglan.

En liten gummitub, förmodligen Darts. Mest för att det är fint att ha en trigger point, men även säkra knuten. 

Nu till krimskramset... Bend it like it hot! 

DSC_0582.jpg

Den här kan vara lite trög, så ha tålamod och hjälp med naglarna. 

Anledningen till att det är tre skedar här är för att detta tackel är gjort för åfiske. När du släpper betesfisken så klangar skedarna i takt med att strömmen slår dom omkring. Men sen när du drar hem betesfisken mot dig så roterar dom och skickar vibrationer och klang. Svin hett på senhöst gäddor i strömmande vatten.  

Glöm inte sätta på den här innan du trär genom lekandet. Självklart förutsatt att du vill ha den... 

Och här upprepar vi samma sak som vi gjorde i början. 

Loop...

Dra åt...

Rotera...

Tillbaka..

Kap that shit...

Done n done... 

Simma lugnt! 

How to knyta en coated "kuntlös to svets" wire. Med lite extra krimskrams!

anton.tsvetkovbigkiss12

Eftersom att mete-säsongen står oss precis framför tröskeln, och många (förhoppningsvis) nya gäddfreaks är påväg in i sin första säsong. Så ska vi idag lära oss eller bara titta på hur farbror (snart 30, får säga så.) Anton knyter sitt stuffs. Är du en av dom? Eller är du bara trött på värdelösa färdiga "köpe-tackel"? Look no further, buddy! Kolla whats up, detta funkar magnifikt.     

DSC_0341.jpg

Gör en loop.

Pull n´ cut that shit=) 

Pärlan är inte direkt nödvändig men den säkrar att knute GARANTERAT inte glider upp. Det är upp till var och en i självaverket, för om inte annat så drar knuten ändå åt sig själv hårdare och hårdare ju mer motstånd det är på kroken. Men för en paranoid lirare som jag så är det en behaglig säkerhet, med en extra "strike-point" på tacklet.   

Jag använder oftast en storlek 2 längst bak. Gärna en Gamakatsu T-serien eller Owner ST. Lägg wiren med kulan i krok klyvnilen, dra wiren genom krokögat. Dra tills kulan sitter mot klyvningen.  

Gå tillbaka runt kroken, håll kulan med andra fingret och spänn in kulan tajat mot klykan. 

DSC_0346.jpg

Lägg wiren över krokskaftet, gärna så tajt som möjligt mot kulan. Se till att hela tiden hålla lite press på hela, ja låt oss kalla den, konstruktionen. 

DSC_0347.jpg

Rotera 4-5 täta varv, om dom blir spridda tryck ner dom med fingrarna och spänn mer. Hjälp till att hålla spänn med den andra handen 

Börja sedan så småningom att göra rotationerna glesare och glesare. Du kan åter igen göra det hela mycket glesare genom hela krokskaftet. Men här är vi tillbaka till den där paranoida biten igen. Dom första varven är en semi-nödvändig säkring i min värld. Sen är det mycket snyggare=)   

Jag gilla att sätta en peang på den nedre kroken för att hjälpa spänna upp wiren inför nästa knut. Jag gör aldrig detta i ställ när jag gör dessa vanligtvis och då är det klockrent att hålla peangen mellan benen.  När du ska hålla knuten spänd. 

Återigen genom öglan, dra tills du har en bra distans mellan krokarna. Jag brukar alltid tänka att det ska va lika långt mellan krokarna som käkarna på den gäddan du vill fånga. Detta förutsatt att du har betesfisk som är passande. 

Lägg tillbaka wiren längst skaftet, bakom en an krokarna. 

Up and over...

Återigen, precis som sist. Spänn åt och lägg runt. 

Glöm inte hålla allt på spänn, åter igen hjälp med fingrarna för att spänna in wiren. 

Gå glesare och gleasre... och tillbaka genom öglan. 

Jag älskar triggers. Med andra ord, punkter att hugga som skiljer sig från betet. Detta är verkligen inget måste, men den här lilla ljusslangs-biten (från Drennan tror jag det är) inte bara ger ditt bete lite mer bling i presentationen. Den säkrar också din knutlös-knut genom att krama om den som du kramar din mamma. Tryggt och kärleksfullt. 

And then you put on the bling-bling! Jag personligen älskar tackel med en massa grejer på. Inte bara propellrar och små-skedar. Utan jiggsvansar, Buzzers (Som hör hemma på Amerikanska musky-spinnare), stora skedar och allt annar spännande man kan hitta på. Här ska du verkligen gå wild. Det ända som hindrar dig här är din fantasi. 

Ka-da-du-shhh! 

Sen kommer vi till den här fan där om grejerna går av någonstans så är det oftast här, lekandet. Den här metoden var jag sjukt tveksam till i evigheter, ända fram till Robban Martinsson bevisade för mig att den håller. Genom att jag provdrog den fem ggr och den gick av mitt i wiren och inte i svetsningen vid alla tillfällen. 

Rotera inte själva huvud-wiren utan rotera stumpen runt the main wire va! 

Håll allt under spänn och bränn ytterst försktigt!  

Det här borde bli ditt slut resultat, har du bränt fram metall någonstans så har du "fucked up". Men gör om, gör rätt=)  

Ditt slut resultat borde bli någonting sånt här...

Jag ska se till beskriva ett par alternativ till hur man kan knyta dessa tackel med olika material och komponenter. Vi ska täcka både. Vadå vi? Jag! Jag ska täcka både o-coatad wire och ett par tre andra alternativ till hur du kan knyta coated-material. Plus en massa krimskrams på vardera=)

Hoppas den kommer dig till nytta!

Simma lugnt, Anton 

Ram: RAM-114-RBSWU, En spöhållare som inte är i vägen.

En grej som kan vara sjukt irriterande är när du vill trolling slår paddeln i det främre spöt. Speciellt om du fiskar med en Jackson eller Ocean som har central-luckor med spöhållare-montage. Detta förutsatt att du faktiskt gillar fiska med ett spö eller två framför dig. Sen bör man även nämna att det är lite för klent för att fiska med större beten eller paravan. Inte på grund av att själva spöhållaren är för svag, utan för att plasten som utgöt central-luckan är relativt svag i förhållande till trycket som skapas när stora beten släpas i vattnet. Men det är perfekt för mindre beten och lättare spön. Ett utmärkt alternativ när du trollar Abborre eller exempelvis Regnbåge.

Jag har haft olika spöhållare för att försöka uppnå ett tillfredsställande läge på spöt så att alla faktorer kommer på plats. Men förens nu har jag inte lyckats. Först så använde jag spöhpllaren som kommer standard med en Jackson Kayak. Problemet med den låg i att den var för nära själva kajakaen. Så om du inte ville att spöt skulle stå mer eller mindre rakt upp vid en bra vinkel så fick du leva med att antingen ha svårt att få ut det ur hållaren eller irritera dig över att du slår i spöt var och varannan gång.

Jag har funnit det som en ängel från himmeln vid flötestrolling efter gädda. Även om du släpar beten upp mot kilot så håller den spöt perfekt framför dig så du lätt kan se alla indikationer i spötoppen. Jag har försökt på olika sätt att få mitt främre spö i en bra vinkel, samtidigt som det ska vara lätt för gäddan att ta lina vid hugg. Med andra ord, det får inte vara för många graders vinkel för då skapas det motstånd i ringarna. Samtidigt så måste spöt va lätt tillgängligt från sittande position och sitta stabilt i hållaren även om vädret är hårt och sjön är guppig.

Efter det så provade jag att ha en RAM Rocket Tube. Den i sin tur fick bort spöt från paddelns radie men blev väldigt stökig att ta få ut spöt ur vid hugg. Kul att simpelheten ligger i att bara få upp spöt från kajaken med ca 15cm, så slipper du både paddel-repor på spöt och dåliga lin-vinklar. Dessutom är den väldigt öppen vilket gör att det är busenkelt att lyfta ut spöt ur hållaren. Om du kan lösa det på något smidigt sätt, go ahead detta är bara ett tips. Men om vill ha kvalle på dina komponenter som du vet håller i både kalla väder och tuffa tag så bör du kolla in RAM-114-RBSWU  speciellt om du flötestrollar från din kajak. Du hittar RAM på bl.a. monteraallt.se, monteringsbutiken.se   så som i många välsorterade fiskebutiker. 

En enkel lösning för ett irritations fritt paddlande.


Simma lugnt

Nytt och fräst, äldre men sjukt coolt!

Det ramlar hela tiden in nya gummi beten från höger och vänster känns det som. Vissa är gamla etablerade betestillverkare som man bara missat, medan andra precis har börjat och fått till någonting alldeles speciellt.

Under den senaste podcasten som jag gjorde med Roy Ridbäck och herr Lexe så hade grabbarna med sig en massa betesboxar fyllda med beten jag hade full koll på, plus en massa ny/gamla prylar som jag gillade äckligt skarpt, så att säga! 

Överst: Bagge   Nedre: Renz Shad

Överst: Bagge   Nedre: Renz Shad

Om du vill höra detaljerna för dessa två gå in och lyssna på den senaste podcasten avs. 16 så får du mer utförlig beskrivning av betena ovan. Jacob och Roy har båda fiskat mycket med "Bagge" dessa ( thihi.. ) och förklarar fördelarna med diverse jigg. Väldigt häftiga beten, speciellt med tanke på att dom är framtagna i någons garage med inget annat än Buffel-Gädda i skallen.

Förutom dessa två super-kids så hade jag min älskade samhällsparasiten Skinnet Axelsson med homie på besök. Denna kära vän till David visade sig också vara en betestillverkare och hans jiggar fick mig att smälla av. Jag har iof bara fiskat med dom vid två tillfällen, men vilken gång. Betet heter bara Craft by Elvis och om du klickar på länken kommer du till hans FB sida där du hittar all information inklusive meddelandeknappen vi vilken du kan börja flörta till dig ett par handgjorda skönheter. Betena skapar en perfekt siluett tackvare en breda kroppen och vaggar förförande i båge drag, lyft och sjunk. Kolla n Craft by Elvis, GRYMT!

För övrigt så är dessa fantomer påväg in i Studio EFB-Kaos: 

Henrik Lindh (Kroppsbyggare, Betterbodies Team member och speciemen-fiskare)

Gröt Jocke (Karpmetare, Gäddfiskare och en allmänt spännande karaktär)

Stefan Dansken Nielsen (LEGEND)

Peter Söderling (Limnolog (Söt/bräckvattens biolog) som idag forwskar kring den Svenska malen 

med flera....

 

Massa kärlek, bitches=)

Fiskebror, hans fruga och Schäfern Nicki...

En fiskares bästa vän är ensamhet. 

Vad jag menar med den första meningen, som ska kickstarta den här mini bekännelsen, är att du ska kunna ha full distribution av din egen tid. 

Denna berättelse börjar med att min goda vän Andreas Englesson med tillhörande flickvän Dessi och mys-schäfern Nikki. Allting började underbart med massa kramar, glädje och Norrlands Guld. Fiske snacket började koka mellan mig och Ante så pass att vi satte i ordning mickarna och började podda medan våra kära damer och Schäfrar gick ut på promenix för att lära sig massa nya trix.

Väl inne i poddandet kom första distraktionen redan efter 10 minuter. Det knackades på dörren, hundarna skällde, och efter 20 så skulle det ätas plötsligt. Men men, det är inga konstigheter. Jag kan leva med det, trotts allt man ska inte förvänta sig att en person som inte har samma förtrollande intresse för någonting som en själv ska ha förståelse. Så tålamodet, som förövrigt är väl beprövat under dom äckligaste av förhållanden, veckovis långa pass i exempelvis Lödde. Du som är metare och suttit där dag efter dag, skakat, svurit och stirrat på flötet, vet precis vad jag menar. Men detta här blev en utmaning. 

Efter avslutat podden tog det inte lång tid innan vi bägge var i säng och snarkade. Planen för helgen var enkel. Vi skulle fiska av oss lite medan våra älskade damer, och tro mig att vi älskar dom, skulle träna hundarna och umgås. För att få så mycket tid tillsammans som möjligt bestämde jag och Ante oss för att fiska förmiddagen och kvällen. Dom heta perioderna helt enkelt. Så vi började med att kriga på morgonkvisten runt 7 tiden när solen väl smugit sig ut bakom horisonten. På menyn står det gummi, helt enkelt hardcore spinn. Men efter två timmars aktivt bankande på "storgädd-spots" så va allt som hänt ett missat hugg. Konstigt! Återigen var vädret på fiskarens sida. Mulet, sydlig vind i 2-3 m/s... här borde det jagas så det sjunger om det! Vi bestämmer oss för att köra bort till en udde som slutar i en brant, en brant som går från ett kuperat grund område till en snabb sluttning som når sitt slut vid 12-13. En så kallad säker plats. Och vi förstår snabbt varför vi inte har kontakt med fiskarna. När vi ser att två följare bara puttar lite på betet utan att ta det. Någonting stämde inte helt enkelt. Jag har vid flera tillfällen varit med om att detta händer trots att det förövrigt är perfekta förhållanden. - Om det är någon som kan svara mig på den frågan, snälla maila!

Hur som, till slut så lyckades jag kroka en femma. Som ironiskt nog lyckades sprattla sig loss innan jag fick tag i den. Självklart vart det en gammal hederlig Skinnet Lures som levererade när allt annat verkade lönlöst. Och inte va det den glödheta Black Rysken utan ett gröngult, misslyckat, prototyp bete. Men skitsamma, gäddorna vann denna omgång. Så med svansen mellan bena åkte vi hem besegrade i hopp om att få i oss lite mat och ladda upp batterierna inför kvälls fisket. Trodde vi iaf. 

Väl hemma blev vi bemötta av jävligt bittra blickar och sura miner så snabbt som vi började prata om vad vi skulle göra annorlunda under kvälls timmarna på sjön. Det är jävligt svårt att njuta av en konversation eller en måltid när man har två hökar som ger en onda-ögat och kommenterar allt du säger med att vi ska umgås och inte fiska. Så efter många om och men, och två väldigt väldigt tålmodiga herrar, så fick jag och Ante smussla ihop en superplan. En plan som skulle låta oss fiska iaf 30-35 minuter innan totalt mörker och hålla flickorna på gott humör i en och samma veva. Vi sa att vi var tvungna att hämta motorn för att det inte var säkert att lämna den över natten på båten och att vi skulle gå på lång promenix med hundarna innan dess. Så efter en på-skyddad hund-promenad, där vi försökte lura hundarna och damerna på en kortare tur en tänkt. Väl i hemma sätter vi oss i bilen utan ett ens gå in. Full fart  ner till sjön. Den lilla 2.3 hks motorn som satt på Kangas eller Dejans båt, beroende på den aktuella ägarn som iof är Kangas, åkte av och en 10hk åkte på. En Alu-båt som väger knappa 35kg går sjuuuuuuuuuuukt bra med en tia och två man. Jag måste erkänna att man måste vara lite försiktig när man svägner, men annars funkar det sjukt bra.

Väl ett tiotal kast in inser vi snabbt att fisket fortfarande suger. Det är så satans tråkigt att vara besatt av denna jävla hobby när fiske-gudarna spelar ett spratt. Plus att tjejerna hemma kommer vara sura att vi är ute för länge. All denna jävla stress bara för att fånga fisk? Så jävla fånig är man! 

Men iaf,  ett femtiotal kast och trettio minuter senare så hade vi bara krokat en fisk som släppte efter ett par sekunders drill. Sen vart det 16-18 knop hem. Måste säga att det är sjukt kul att köra en Sea Nymph 12 med en 10hk, riktig gokart på vatten.

Väl hemma, möts vi återigen av lite små kluvna blickar till varför en halvtimme blev en och en halv timme. Men det förklarades snabbt bort med sanningen! Som var att vi tog ett par kast från land innan vi drog av motorn. Och efter många fina drag längst med håret och väldigt,väldigt lite fiske-snack från min och Antes sida så lyckades vi flörta till oss ett morgonpass dagen efter. Ett morgonpass som förövrigt slutade i en snipa och allmänt segt jävla fiske igen för vår del. Men jag vet vad det är... det är att jag inte har kajaken! Fiske-gudarna sparar dom stora till min lilla paddel-fe. 

Vad jag ville komma fram till med denna fiske/ förhållande novellen var att ha tålamod med era käraste. Och tro mig när jag säger att jag har lämnat en massa tjat åt intet för att inte detta skulle bli en e-bok. Trotts det så måste vi som fiskenördar, fantaster och den sista kategorin "dom besatta" förstå att inte alla har ett brinnande intresse i sitt hjärta. Dom värderar andra saker i vardagen säkerligen minst lika mycket som vi värderar vårt fiske. Det kan vi iofs aldrig få veta. Förutsatt att man inte plötsligt lär sig behärska telepati och på så sätt kan sätta sig in helt i deras situation. Någonting "bra" män har försökt göra i 1000-tals år utan framgång, ironiskt nog. Hur jobbiga dom än blir, kom ihåg att du älskar den här personen och att definitionen av att älska är att bry sig om någons välbefinnande mer än om sitt eget behag. Jag menar inte att du ska springa rundor som en knähund. Men säg till att stoppa in egot på en mörk plats lite då och då, det skadar ingen. 

Så här kan det gå när man är kaxig mot frugan... en “lättsamt” slag i kulorna! Sen är all lek över!
— Av män som vet hur ont det gör!

Kom ihåg, vi är alla så sjukt olika. En fungerande relation kräver en hel del uppoffring av en själv. Och om du till skillnad från din partner har ett starkt brinnande intresse för någonting så som fiske, kan du bli den som får ge upp en större dela av din tid. Men du ger den till dig själv och till er relation. Oberoende av min besatthet med fiske och fiskar så vill jag hålla min älskades han när jag tar mitt sista andetag... inte ett slämmigt gällock.

Älskling, om du bara visste hur mycket som offras för vår gemensamma glädje. Fiske inte fisk... vi är det viktigste!
— Jag själv, i hopp om extra points!

      

 

 

 

 

 

 

      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stinger Productions på besök i Småland.

Det är alltid lika kul när grabbarna Stinger kommer på besök. Inte nog med att jag får ta del av deras underbara sällskap och Axels Steal Panter-frilla så får jag ju fiska och glömma bort alla andra sysslor som numera fyller ut en stor del av min vardag. Men nu är säsongen igång och huset och allt annat får vila medan jag återigen ska försöka fånga den där 17+ Gäddan som simmar ett tiotal minuter från mitt hem.

Stinger Prod- grabbarna landade hemma hos mig sent tisdag kväll. Vad jag fann väldigt roligt och typiskt för sportfiskare på projekt-äventyr är att det första som barns innanför dörren, med ett leende av guld, var ett falk Småland.

Snacket började gå. Grabbarna visade mig sin senaste film Abbourne där dom bänder giga-borre efter giga-borre. Som vanligt en väldigt bra produktion med mycket glädje och fiskelycka. Här filmas det med känsla och passion för fisket, en riktigt härlig motiverare till att komma ut och fiska.

Det tog inte lång tid innan jag var tvungen att kontra med filmklipp på forna storgäddor, malar och arapaimor från Amazonas djungel. Och självklart som det så lätt kan bli så var klockan plötsligt 02:00 och vi alla insåg snabbt att vi inte skulle komma upp vid 5 utan det fick min själ bli 6. Vilket i sin tur blev att Philip kom och väckte mig vid kvart över. Jävla öl och fiske snack! 

Väl ute på sjön så visade sig snabbt att fiske var fruktansvärt försiktig i sina hugg. Av någon anledning så tog dom betet och spottade det i samma sekund. Ett mönster som gick rakt igenom hela dagen, trots sydliga vindar och bra mån-position och inga direkta tryckförändringar. Åtgärden jag tog i akt var att göra mothugg på allt som kunde likna ett hugg på mina beten. Och först då satt den där. En höst tjock gurka på ca 90-95 cm, alltid lika skönt att iaf få sätta en tillslut. Jag behövde den, trots allt första riktade passet för säsongen.

ryskenfishing.kayak2014.anton.tsvetkov

Dagen där på fortsatte allt i samma melodi. Det sjukt heta som dok hade kommit till var att det va dimma över hela sjön. Dimma är ett riktigt gott täcken på att det är dags att vara på sin spets, en bubbaklubba kan hugga när som. Men ingenting händer... Det hugger men fisken bara spottar. Jag intalade mig själv under hela passet att det var småfisk som nafsa, tar en gädda i ordentlig storlek mitt bete så sitter den där!  

Och ack så rätt, men ändå fel, jag hade. Så snabbt som dimma börjar lätta drar det plötsligt iväg på mitt paravan spö. Ett snabbt mothugg möts av en lång ostoppbar rusning som snabbt når sitt slut medan jag känner hur den första och andra kroken släpper sitt grepp. Det var en bra fisk, sa jag inom bords medan min anda dog av. Men! Sekunden efter, drar det iväg på mitt andra spö. Jag nitar ett stenhårt mothugg i samma sekund som jag lägger märket till att gäddan tagit bågen. Jag till och med höll i spolen för att säkra mothugget, vilket iof krokade gäddan, men snittade även mitt finger. Livet är inte lätt när man är dum...

Hur som. Efter kajakkarusellen, som stora gäddor alltid bjuder på, så såg jag att krokarna satt lite illa till för att den oproblematiskt skulle landas i kajaken. Med turen på min sida och Stinger killarna i en båt bredvid mig, så håvades fisken av grabbarna i båten och vi gav den gott om tid för att återhämta sig efter den 5-8 minuter långa fighten. Vi mätte fisken till 110 cm av utomordentlig kondition. I genomsnitt så väger dom flesta gäddor vi fångat i den här sjön runt 12 kilo vid 110 cm, så för fiskens skull så uppskattade vi vikten för att spara på fiskens hälsa och låta henne snabbt gå tillbaka. Vilken glädje, vilken start på säsongen! 

anton.tsvetkov.kayak201410

Mina vänner det har bara börjat! 


Hela trippen är dokumentard och är just nu "under production" i skogarna utanför Karlstad. Så stay tuned och glöm inte att prenumerera på JAC Fishing Team på youtube. Det är produktiva grabbar till skillnad från mig, innebörden av vilket är att du hela tiden kommer få ny underhållning. 

Simma lugnt kära fin-lovers! 

Äntligen är den riktiga hösten här!


Let the games of Pike begin!


Sista uttalandet borde förklara det hela, men låt oss gå in i detalj. Det är äntligen höst och vatten temperaturen sjunker sakta men säkert neråt i takt med att fiskens aptit ökar inför övervintringen. Detta i sin tur ger oss sportfiskare möjligheten att komma i kontakt med dom riktigt stora individerna i våra hemma och borta vatten. Då fisken är mer och mer pressad av väderförhållandena att äta upp sig inför den kalla och ganska passiva vintern. 


Efter en härlig sommar utan allt för mycket fokus på fisket utan mer på huset, sambon och den nyinförskaffade familjemedlemmen Vilja så ska det bli skönt att återigen få fokusera sina tankar på fiskets underbara värld. Att återigen få höra bromsen skrika och lacken spricka när en "tia" drar ner mot botten. Att åka kajak-släp efter sjukilos gäddor och paddla tills man inte orkar lyfta armarna... underbart! 


Välkommna till en ny gäddfiskesäsång mina vänner. Knyt ihop dina tafsar, det börjar bli dags!  

Kajakfiske Workshop, Dala Floda

Ja mina vänner jag har lekt pedagog. Eller jag ska kanske inte ljuga för er och säga att jag har mer eller mindre bara beskrivit varför jag älskar att fiska från kajak och vad personerna i fråga kunde vinna på att göra detsamma. Sanningen ligger i att det är det enda jag kommer fiska i fortsättningen, varför göra någonting annat? Det är ju redan gjort!

Det finns ingenting som får dig att komma närmare ditt fiske, kanske en flytring. Problemet här blir lastutrymme och möjligheten att förflytta sig någorlunda kvickt. Sen kan det gå hål på ringen, en sak du aldrig kommer uppleva i kajaken. Speciellt i en Jackson.

Det var ett glatt gäng som vart fit for fight i lördags morse. Alla ville prova kajaken. Unga, äldre, män och kvinnor. Så underbart att se ett växande kvinnligt intresse inom sportfiske överhuvudtaget. Vi går alla under samma sol mina vänner, skönt att se att vi kan göra det tillsammans. Det var precis vad vi gjorde under denna maj morgon. 

IMG_20140510_090706[1].jpg

Målet var att dom medverkande skulle få uppleva kajaken i både stilla och rinnande vatten. Det sistnämnda är min själ inte lätt, det fick den första kaninen uppleva direkt. Men ingen skada skedd och efter ett gott skratt så klarade han det på andra försöket utan några konstigheter. Någonting som var väldigt intressant var att eftersom den första som gav sig an rinnande vatten satte en standard som gjorde att ingen hade någonting att oroa sig för då den första redan vält. Vi människor är roliga varelser som kan finna en avslappning i andra misslyckanden. Tack vare detta ,i själva verket, bristande mänskliga fenomen så lyckades alla komma kors och tvärs över strömmen, man vågade misslyckas och på så sätt var avslappnade som om de vart på jobbet. 

Innan jag går vidare kanske jag ska nämna ett stort tack till Kajaktiv som försåg oss med en skicklig vitvatten-paddlar som instruktör för hur man handskas med strömmande vatten. Det var inte så att jag lärde dom någonting, snarare tvärt om. 

Efter en utomordentligt god lunch på Dala-Floda värdshus, där man förövrigt får veta exakt vad man äter innan man kan hugga i maten. Någonting jag aldrig upplevt tidigare, där en servitris kommer fram till bordet efter att alla blivit serverade och förklara vilket kött och kryddor man använt och vilka ingredienser som ger vilken smak etc. En magisk upplevelse i "Gammel Sverige". Så var det dags för lite insjöfiske från kajakerna. Jag kan inte säga att vi hade ett särskilt bra fiske, men ack så kul. Vi paddlade runt och kastade lite, samlade ett par kajaker mitt i sjön och snacka lite för att återigen skiljas i jakten på hugg. Kajakfiske är så sjukt mysigt, DU måste bara prova!   

Herr Lönnebacke och Klas aka Rulldoktorn myser runt...

Herr Lönnebacke och Klas aka Rulldoktorn myser runt...

Jag kan bara summera en lyckad workshop och ett stort tack till Tommy Lönnebacke och Kajaktiv som gjorde ett bra arbete med att organisera detta. Jag måste även tillägga att Dala Floda är en av dom vackraste platserna i Sverige som har behållit sin "gamla skönhet."och jag ser verkligen fram emot nästa års event som förhoppningsvis kan bli lite större då kajakfiske är en växande gren i Svenskt fiske. AND I JUST CANT GET ENOUGH!

Simma lugnt och ut och på dom! 

Det vart länge sen!

Från 10:e Februari till 22 April.... Jag borde fan skämmas! 

Kajak fiske är verkligen den nya medicinen mot mitt hyperaktiva beteende!

Kajak fiske är verkligen den nya medicinen mot mitt hyperaktiva beteende!

Men vad ska man göra när man inte hinner eller kan? Det är bara smyga fram och se till att sköta det så snabbt som möjligt. Det är inte så att jag inte vart ute och busat va men ändå. Så låt mig fylla i med en skvätt bilder och lite otydliga ord...

Jag får väl introducera med att denna fantom har vart på besök! Freewaters alldeles egan Coffe, Aka Turbo! Ni känner honom från en liten rulla vi alla sätt på nätet som heter 12:an. 

freewaterpictures.coffe.blekinge

Turbo är en karaktär utan dess like. Jag lovade självklart rally fiske i mitt fina Blekinge skärgård, rally blev det men ett rally fyllt med snipor och annat smått och gått. Det viktigaste är att vi fick paddla oss trötta och drilla lite smågäddor i gott varandras sällskap. Självklart så skulle vi spelat in en liten Poddis men allt kajakand och den där bärtzen som vi avnjöt när vi väl kom i land vid Senoren gjorde det hela väldigt, väldigt, väldigt jobbigt. Så vi sparade den till ett annat tillfälle, allt inom sin tid mina vänner!

Livet är fint på sjön... speciellt när man kan njuta av lite humlevatten!

Livet är fint på sjön... speciellt när man kan njuta av lite humlevatten!

Tyvärr blev där inga monster denna omgång, men vi tar upp jakten en annan dag. Det är inte så att Coffe känner sig nödig efter en gigant, trotts att den hade suttit fint på hans omänskliga CV. Förr eller senare kommer Coffe på podden och ska berätta om sina äventyr. Vad jag vet så är han den ända jag känner som lätt får för sig att paddla genom Fraiser-river eller liknande i månader på egenhand. Här finns historier att hämta. 


Förutom denna mysiga händelse så har där även kommit ut ett nytt nummer utav Metemagasinet där du kan läsa en ganska mysig artikel från mig som handlar om valet och skillnaden på dom olika betefiskar man kan använda till Gädd- och Gös-mete. Bara följa länken så kan du läsa direkt i mobilen, datorn eller på paden!


Men nu till det roligaste av allt får jag väl ta och säga. Just nu när jag sitter och skriver samman detta inlägg så befinner sig ingen mindre än Jim Sammons, Kayak Angler på Senoren (Pike Strike Sweden Campen) och spelar in två avsnitt utan sin tv show. Enastående människor både Jim och hans cameraman. För övrigt kommer båda komma på podden under nästa helg, det kommer bli fucking epic! En fiskares bekännelser goes international... Jag hoppas att ni kan leva med att dom två kommande poddarna kommer att vara på Engelska. Den första med Jim Sammons och hans Cameramän, den andra med Jan Liska och Team Jackson Kayak, Europe.

Nu ska jag inte avslöjja mer, eller om jag jag ska vara ärligt så måsta jag klyva ved=( Så ta det lungan och så ses vi här om ett par dagar...


Simma lugnt!