Alphamar 8″ – 30 lb, Predator-Trollarens sommardröm!

Där finns inte allt för många spön ute på marknaden som är avsedda för trolling efter Gädda och Gös. Vilket i sin tur resulterar i att man köper spön avsedda för laxtrolling, spön som i min smak oftast har en allt för mjuk action som gör att det blir mycket mer förlåtande i drillen som är avsedd för en något mjukare laxkäft. Gäddorna kan man ta betydligt hårdare, detta gäller även Gösen. Dessa magiska rovfiskar är mycket hårdare i käften och kräver att det är lite mer ryggrad i dina trollingspön för att spöt ska hugga tillbaka bra när fisken tagit ditt bete, oavsett om du trolla i 1,5 eller 3 knop.20160606_201052 

Många vanliga trollingspön har en action som påminner om ett flugspö. Spöt är mjukt och följsamt, med andra ord väldigt paraboliskt. Detta för att du ska kunna fiska med så tunna linor som möjligt för att få ner lätta beten på stora djup och samtidigt kunna drilla riktigt stora fiskar tack vare att spöt, precis som i flugfiske, tar den största delen av fighten. Till skillnad från Trolling efter gädda där du trollar stora wobblers och vill ha hårdare spön för att driva in krokarna ordentligt då ditt spö många gånger redan är väldigt frestat av bara farten du släpar det tunga betet i. Stora beten ger dig också möjligheten att köra grövre linor då du inte behöver oroa dig över att vattenståndet lyfter ditt bete i vattenmassorna. Grövre linor gör också att du inte behöver vara lika försiktig när du drillar hem fisken och kan sätta riktigt mycket press. Ju snabbare du får upp fisken och släpper tillbaka den ju bättre blir upplevelsen för fisken och för ditt samvete som utövare av catch and release. 

Alphamar 8" - 30lbs påminner väldigt mycket om ett gammalt jiggspö. Spöt blir successivt styvare för ju längre ner du kommer på klingan, med andra ord ju mer press du sätter ju hårdare blir spöt. Till skillnad från vanliga trollingspön som ofta har samma följsamma styrka/svaghet hela vägen ner till handtaget. Så om du trivs att drilla gädda på vanliga spinnspön upp mot - 100g så kommer du älska det här, det kan du citera mig på. 

Den största fördelen med Alphamar-serien är faktiskt priset. Spöt ligger på rek. under 800 SEK, det är plus minus 1000-1500 SEK billigare än dom flersta "bra" framtagna  predatortrolling spön. Så det behöver inte kosta dig skjortan även om vill rocka 6 spön när du trollar. (Sjukt onödigt min värld, men som många anser vara ett balanserat antal spön).

Du hittar en mer detaljerad information på: http://www.abugarcia.se/catalogue/spon,778/trollingspon,992/alphamar-trolling,8853.html

20160606_211916Om du är en vänster-vevad fantom som jag, kan jag också tipsa om en av 2 Kina tillverkade runda ambassadörer 5601 SX LH. Du anar inte hur fantastiskt det är att drilla fisken när allt sitter på rätt sida och spöt hålls i rätt hand. Tyvärr väljer vi ofta att kompensera på den biten då det lätt kan bli dyrt om man ska ladda med 4-6 rullar som man kan använda till både ismetet och trollingen. Ismetebiten får jag beskriva i efterhand, då det är en hel historia med varför dessa är goa till ismete. Men vad jag ville sagt är att, om du är en vänstervevare. Spara inte inte på dollasen, utan skaffa dig prylar där allt är på ditt håll så kommer du få ut mycket mer av din upplevelse.

Ut och på dom, det är svinhett nu!