Kan det vara så att den är på väg tillbaka?

Är det inte magiskt vad vi kan åstadkomma om vi bara tar och snålar in på vår girighet en liten skvätt? Som det ser ut nu så är den blåfenade tonfisken påväg tillbaka till våra skandinaviska vatten. Så sent som igår så postade Mads Grosell, denna legend till fiskare, en nyhet om att den till och med blivit sedd i danska vatten.  

Det som tidigare har varit ett ljus i mörkret är att den blåfenade tonfisken har synts till frekvent längst den norska kusten. Och enligt Google så ska det ha fiskats efter dom i undersökande syfte sedan 2014 längst dess kuster. Hur resultat har vart har jag inte en blekaste aning om, men kanske är det hett? Hur fett vore det inte att kroka ett Tropikens-under i ett iskallt Kattegatt?

Men det som framför allt är så magiskt är att människan faktiskt lyckades att återväcka en art som mer eller mindre hade helt försvunnit från våra vatten. SÅ JÄVLA TUNGT! Att vi skandinaver skärpt till oss och insett att man måste vårda skiten ur alla arter för att få fiska på ett stabilt bestånd istället för att fiska skiten ur allt smarrigt som vi ser simma i havet. Nu kan det verkligen vara så att man inte behöver ta sig hela vägen ner till adriatiska för att kroka en crazy Blue-fin-Bitch. 

Förstå chocken när du krokar en sån fisk från en kajak?! Första rusningen lär lätt hamna på 6-7 knop. Och om din broms ger med sig så... borde du inte vara ute och fiska den arten alls faktiskt. Från kajak fiskar man tonfisk med stängd broms. Eller förresten fan vet jag jag har aldrig fått en tonfisk från kajak. Inte från båt heller för den delen, men varför cykla när man kan köra motorcykel?  

Det har till och med fiskats tonfisk i Sverige en gång i tiden. Tonfisket i Öresund så kickstartades det svenska tonfisket under andra världskriget och höll en stabil takt fram till 1963. På den tiden drillade man bufflar och polaren tände ciggen, lite som idag. Fast tonfisken är bytt mot Sej och Torsk. 

fatta chocken av att drilla en sån här? Magi!