Inte alltid lätt att vara guide...

 

Många av oss fiskare som på ett eller annat sätt blir mer in bitna i denna underbara aktivitet än andra. Vi tenderar att försöka göra vårt största intresse till vårt jobb. Ett av dom mer populära jobben inom fisket är att vara en fiske-guide. Den personen som vet mer eller mindre allt om vattnet som kunden ska få fiska i. Ingen svår uppgift om man ser på det ur perspektivet av att du tar med dig folk på din favorit upplevelse. Men om du funderar på att studera detta ämne på exempelvis Forshaga (som Abu Garcia nu mera supportar) eller kanske bara känner att du vill gör något eget så ska du inte glömma bort att där finns så mycket mer du måste vara beredd på än bara jaga fiskar. Jag hade precis en typisk sån här guide helg...

Det är dagen innan jag ska möta upp Klaus och hans 13 åriga son Nico. Enligt min mobil som sällan ljuger, förutom när jag läser om regeringen, berättar den för mig att Jeppe Larsen på Carlskrona Fishing och co. nere i Karlskrona har landat strax över hundra gäddor och att fiske börjar komma igång på allvar. Naiv som jag är skickar jag självklart ett sms till Klaus. Som lyder; Hope you´ve stacked up some calories cause your gonna need endurence for tomorrows rally.

Väl på plats inser jag snabbt att smhi snackat skit som vanligt. Det som skulle vara mulet väder med 4-6 m/s är regn och 6-8 m/s och någonstans runt 7-8 grader. Sådär skönt att stå där klockan halv fem på morgonen och veta att man lockat kunden att komma vid denna tiden för att det kommer vara hetast innan alla andra båtar hinner ut. Jag hade inte förberätt mina kära kunder på att dom skulle stå och dänga Mcmys och skruvriggade McPikes medan iskallt regn slår dom i ansiktet och tränger sakta men säker in innanför deras kläder. #Du kan aldrig påverka vädret.

Som tur var så var Klaus och hans son riktiga krigare. Så efter att jag fyllt på dom med en skvätt varmdryck så fick dom uppleva en väldigt blöt resa på ca 25 min in till en lite specialare till vik. Här gör man mer eller mindre bara 15-20 kast och om inget följer så är dom bara inte här. Men oftast när man kommer på morgonen så stöter man på dom här tånglak-slukande bufflarna som kommer in under kvällen och stannar till morgonen för att njuta av grundvattnets läckerheter. Och självklart som på beställning så kommer där en buffel och gapar brett över Nicos bete. Nico, som i samma sekund, av ren orutin och skräck, drar undan beten och damen sticker. Ohh! Jag skulle vilja klaga lite på han, men det går inte. Jag har själv gjort samma sak. Speciellt när jag var yngre och aldrig hade sett när en gädda kommer och gapar över ett bete. Men, nu visste jag iaf att fisken var fortfarande på gång trots den starka väderförändringen som skedde under natten. Eller jag trodde ska jag nog säga. För att efter det så hade vi super segt fiske fram till klockan nio, då vi dygnsura och förfrusna körde in för att äta lite varm mat och komma tillbaka till en normal temperatur.
I det här fallet så har du som guide panik. För det första du har lovat en massa och alla faktorer är emot dig. För det andra, du tar betalt för din tjänst där av är leverans ett måste. Så se till att vara en bra kock ifall du hamnar i en sådan här situation. Jag styrde upp vildvinskebab inrullat i tunnbröd med massa grönsaker och en hammagjord vitlökssås. Som inte bara fick oss varma igen, utan fick även regnet att ge upp. Så mätta och goa snabbt in i båten och ut och på dom.

Tragisk nog, vägrade fisken att visa intresse för allt vi kastade mot dom. Men, tillslut kom där en bättre fisk och klippte på Nicos bete. Den skönaste känslan du kan uppleva som guide är nog att titta in i ögonen på en person som aldrig tidigare har fångat en stor fisk och se deras reaktion medan dom drillar den. Oslagbart!
Som kompensation för det dåliga fisket som jag dessutom hade utlovat skulle briljera så erbjöd jag dom morgondagen för halva priset. Om inte annat så fick det min själ att må lite bättre. Man ska inte lova shit man inte kan hålla utan att bestraffas vid dess misslyckanden.

 

Dagen efter träffas vi lite senare, efter en god natts sömn och en stadig sjönära frukost. Redo att bända lite efterleks pikes. Väl inne i den först viken så ringer min telefon. Självklart är det minälskade smurf som ringer och självklart så måste jag och mitt adhd svara när jag i själva fallet borde vara fokuserad på att inte köra in för grunt. Självklart kör jag ner plast-propellern i sand och drar av alla blad. Det här är en av anledningarna man ska vara singel om man vill hålla på med fiske i lugn och ro. Nää då, men ändå.
Det är en himla tur att man har bra vänner omkring sig. Som tur var så ringde jag bara väldens finaste Jesper Larsen som kom ut på knappa 40 min och plockade upp mig för att köra mig i hamn. Självfallet så gjorde ha en skvätt narr av mig, men förvånansvärt lite för att vara fiskebroder till fiskebroder. Men all heder ska denna herre ha, tusen tack min vän. Förövrigt borde jag nog ta och föra över lite bensin pengar till han innan jag glömmer det igen.

 

Som sagt, du måste vara en massa saker om du ska vara guide. Så som mekaniken. Väl inne i hamn drog jag av propellern, eller det som var kvar av den och brände iväg för att köpa en ny. Under tiden fick mina köra kunder njuta av gotte med kaffe och te. Och knappa 30 min senare var jag tillbaka och skruvade på en ny propeller, and we were back to the races! Jag skulle kanske ta och informera käre Gunnar att han inte längre har en plast propeller utan att där sitter en ny metall-grej på. Får ta och ringa honom när jag läser igenom detta innan publikation. 


Så slut dialogen av det hela är. Om du ska bli guide så förbered dig för allt möjligt. Jag har vid något tillfälle sytt folk i en vaggande båt, det är en bra egenskap att besitta=) Men är du en service-minded person så go for it. Belöningen av att se folks glädje när du ser dom för ett ögonblick reflektera i din favorit aktivitet är oslagbart. Dessutom kan du tjäna bra pengar om du tar hand om folk som du vill bli omhändertagen själv. Och så kommer vi till den andra delen.
Se till att ta hand om människor omkring dig som om det vore du levande ett annat liv. Exempelvis som Jesper gjorde nu i helgen. Han göffsade hemma i sängen när jag ringde, njöt av morgonen. Ändå gick han upp och körde och styrde upp allt. Bad inte ens om bensin pengar. Jag hade gjort exakt samma sak. Och jag hoppas du gör detsamma... ju mer kärlek vi sprider ju ljusare blir allas dag.

Simma lugnt, Anton