Un-coated wire, twist metoden. Självklart med krimskrams!

Här kommer den andra delen i "make shit yourself".

Detta är nog en av dom mest grundläggande och smidigaste materialen att jobba med, en 7-trådig wire. I det här fallet en 30lb Fox Easy Twist, en äkta klassiker. Du kan även göra samma sak med både Greys, Darts och Drennans o-coatade wires. Fox är min favorit av den anledningen att den är lite mattare än dom andra (luras inte av bilderna jag har förstärkt klarheten för detaljernas skull) vilket gör den bättre vid så kallade blyga presentationer. Som vid åfiske efter kinkiga januari gäddor som spottar allt.  

Som på föregående, ta en tvåa.

DSC_0553.jpg

Ta ca 7 cm av wiren och loopa den genom kroköglan. 

Trä loopen över kroken. (Det är inget magiskt trick du bör trä loopen genom och över innan du sätter kroken i stället, förutsatt att du använder ställ. Just saying=) )

Och upp över sig själv.

Hjälp till med nageln när du drar åt så den blir så tajt som möjligt. Ryck lite till höger och vänster medan du pressar ner med nageln för att få så bra spänst som möjligt. 

Någonting i den här stilen.

Sätt sedan pekfingret som knuten. Och börja rotera den korta änden upp och runt, samtidigt som du hela tiden håller press på knuten som nu kommer byggas. 

Se till att varje rotation är tät mot den föregående, väldigt viktigt för att uppnå maximal hållbarhet. Men se till att inte lägga rotationerna på varandra utan kontrollerna hela tiden att dom ligger tätt emot men inte på. 

Typ, like this!

Dra två varv tillbaka för att säkra att delen du kapar ligger tätt mot wiren för att inte haka upp i någonting och trassla ditt tackel. 

För att göra tacklet extra sexigt så sätter jag på en gummi-sleeve, lätt att hitta i alla karpfiske butiker. Den hindrar också knuten från att gå upp ifall du var slarvig med roteringen. Mest är det bara snyggt!  

DSC_0571.jpg

Nästa kör vi precis som den förra, en knutlös-knut. Anslut en peang som hjälper dig att sträcka på wiren under tiden som du knyter ihop. 

Igenom...

DSC_0573.jpg

Tillbaka, kom upp mellan krokarna och tajta till. 

Efter att du tajtat till allt så börjar du rotera. Se till att hålla allt under spänn. Det är avgörande för du ditt tackel kommer hålla den övre kroken. 

Fem täta. Hjäl med naglarna och tryck ner dom ifall dom är kinkiga. 

Mer och mer distans mellan rotationerna för ju högre upp du kommer.

Tillbaka genom kroköglan.

En liten gummitub, förmodligen Darts. Mest för att det är fint att ha en trigger point, men även säkra knuten. 

Nu till krimskramset... Bend it like it hot! 

DSC_0582.jpg

Den här kan vara lite trög, så ha tålamod och hjälp med naglarna. 

Anledningen till att det är tre skedar här är för att detta tackel är gjort för åfiske. När du släpper betesfisken så klangar skedarna i takt med att strömmen slår dom omkring. Men sen när du drar hem betesfisken mot dig så roterar dom och skickar vibrationer och klang. Svin hett på senhöst gäddor i strömmande vatten.  

Glöm inte sätta på den här innan du trär genom lekandet. Självklart förutsatt att du vill ha den... 

Och här upprepar vi samma sak som vi gjorde i början. 

Loop...

Dra åt...

Rotera...

Tillbaka..

Kap that shit...

Done n done... 

Simma lugnt!