Ram: RAM-114-RBSWU, En spöhållare som inte är i vägen.

En grej som kan vara sjukt irriterande är när du vill trolling slår paddeln i det främre spöt. Speciellt om du fiskar med en Jackson eller Ocean som har central-luckor med spöhållare-montage. Detta förutsatt att du faktiskt gillar fiska med ett spö eller två framför dig. Sen bör man även nämna att det är lite för klent för att fiska med större beten eller paravan. Inte på grund av att själva spöhållaren är för svag, utan för att plasten som utgöt central-luckan är relativt svag i förhållande till trycket som skapas när stora beten släpas i vattnet. Men det är perfekt för mindre beten och lättare spön. Ett utmärkt alternativ när du trollar Abborre eller exempelvis Regnbåge.

Jag har haft olika spöhållare för att försöka uppnå ett tillfredsställande läge på spöt så att alla faktorer kommer på plats. Men förens nu har jag inte lyckats. Först så använde jag spöhpllaren som kommer standard med en Jackson Kayak. Problemet med den låg i att den var för nära själva kajakaen. Så om du inte ville att spöt skulle stå mer eller mindre rakt upp vid en bra vinkel så fick du leva med att antingen ha svårt att få ut det ur hållaren eller irritera dig över att du slår i spöt var och varannan gång.

Jag har funnit det som en ängel från himmeln vid flötestrolling efter gädda. Även om du släpar beten upp mot kilot så håller den spöt perfekt framför dig så du lätt kan se alla indikationer i spötoppen. Jag har försökt på olika sätt att få mitt främre spö i en bra vinkel, samtidigt som det ska vara lätt för gäddan att ta lina vid hugg. Med andra ord, det får inte vara för många graders vinkel för då skapas det motstånd i ringarna. Samtidigt så måste spöt va lätt tillgängligt från sittande position och sitta stabilt i hållaren även om vädret är hårt och sjön är guppig.

Efter det så provade jag att ha en RAM Rocket Tube. Den i sin tur fick bort spöt från paddelns radie men blev väldigt stökig att ta få ut spöt ur vid hugg. Kul att simpelheten ligger i att bara få upp spöt från kajaken med ca 15cm, så slipper du både paddel-repor på spöt och dåliga lin-vinklar. Dessutom är den väldigt öppen vilket gör att det är busenkelt att lyfta ut spöt ur hållaren. Om du kan lösa det på något smidigt sätt, go ahead detta är bara ett tips. Men om vill ha kvalle på dina komponenter som du vet håller i både kalla väder och tuffa tag så bör du kolla in RAM-114-RBSWU  speciellt om du flötestrollar från din kajak. Du hittar RAM på bl.a. monteraallt.se, monteringsbutiken.se   så som i många välsorterade fiskebutiker. 

En enkel lösning för ett irritations fritt paddlande.


Simma lugnt